22.4.05

Caballero Don Quijote

Aquesta setmana teniu cada dia un acte sobre el Quixot. Per no anar repetint els mateixos tòpics tots el dies, jo us en donaré el meu punt de vista sociolingüístic com a presentador de l’acte i professor de català; així, en acabar la setmana, en tindreu una visió des de diferents angles i, en conseqüència, més completa.
Segurament, les persones procedents de fora de les nostres terres us trobeu que es fa un gran desplegament de propaganda i activitats sobre una obra de literatura castellana i penseu que això és el normal, el que pertoca. Però crec que aquest és un punt que mereixeria una reflexió. Aquí hi ha una cultura pròpia, la catalana, que passa, per a molta gent, com si fos de segona categoria en la seva pròpia terra. Jo us plantejo si no s’hauria de començar amb la llengua i la cultura del lloc on estem per, a partir d’aquí, anar coneixent totes les altres que puguem. Concepte que expressava el poeta Joan Alcover a La Balanguera amb aquestes paraules:
(…) Sap que la soca més s’enfila
com més endins pot arrelar.
La balanguera fila, fila,
la balanguera filarà.
Així que, aprofitant que també és la setmana, i l’any, del llibre, us recomano que no us limiteu a llegir el Quixot, que també està bé de llegir-lo; i, quan ho hàgiu fet, descobrireu, entre altres coses, que Cervantes hi va dir que Tirant lo Blanc (per cert, un llibre en català que fa 15 anys se’n va celebrar el 500 aniversari) era el millor llibre del món.
Per acabar us demanaria que fóssiu una mica quixots i, anant més enllà del que us exigeix la societat, us decidíssiu a aprendre i a estimar la llengua i la cultura que emanen de la gent d’aquesta terra (que aquí és la catalana, com a Madrid és la castellana o a París és la francesa), encara que no arribéssiu al grau com ho feia el poeta Salvador Espriu, mort ara fa vint anys:
“(…) i estimo a més amb un
desesperat dolor
aquesta meva pobra,
bruta, trista, dissortada pàtria.”

Moltes gràcies.

1 comentaris:

At 8:31 p. m., Anonymous Anónimo diu...

el quijote es de una buena literatura, de mas pequeña me resultó con tremenda educacion lo escribió Cervantes y también bastante imaginación y tremendo

 

Publicar un comentario

<< Home