17.4.05

Més commemoracions

Ens havíem oblidat d’alguns esdeveniments que també tenen el seu ressò durant l’any 2005 o el dia de Sant Jordi.

En primer lloc, el 23 d’abril farà 16 anys que va morir Josep Pla, un escriptor català reconegut internacionalment, com ens indica el comentari escrit per la Lluïsa al primer dels textos d’aquest blog (“La X Setmana Cultural de la Freire”) i que us recomano que llegiu. Josep Pla va néixer a Palafrugell el 1897 i va morir al Mas Pla de Llofriu el 1981. És l'escriptor català més llegit i més popular de totes les èpoques. Va dedicar la seva vida a la literatura i el periodisme. La seva obra completa arriba a més de 45 volums, aproximadament unes vint mil pàgines de prosa.

D’altra banda, també el mateix comentari ens recorda que el 2005 és l’Any Mundial de la Física. Fa 100 anys que Albert Einstein va formular la teoria de la relativitat i publicà altres treballs que van revolucionar el món de la física.

En tercer lloc, ahir em vaig assabentar pel diari que demà, 18 d’abril i primer dia de la Setmana Cultural, es commemora el centenari de la mort de Juan Valera, un escriptor cordovès, contemporani de Galdós, Clarín i Pardo Bazán, autor de les novel·les Pepita Jiménez i Juanita la Larga. Juan Valera va ser considerat per Clarín el millor prosista del seu temps. Membre de la Real Academia Española, senador i diplomàtic, va viatjar per tot el món i deixà més de 1.700 cartes, que el converteixen en el millor i més gran productor del gènere epistolar de la literatura espanyola. Quan va morir estava dictant un discurs per a la Real Academia sobre el tercer centenari de la publicació del Quijote, el seu llibre preferit al llarg de tota la vida.

Per ampliar la informació sobre els tres personatges, aneu als enllaços que trobareu a la pàgina web de l’escola.