8.5.05

Martí de Riquer i Cervantes

“Este escritor y académico es uno de los que más saben sobre el Quijote, Cervantes y la literatura medieval.”

Així comença la introducció a l’entrevista a Martí de Riquer que va publicar el diari El País al suplement Babelia del dissabte 6 de novembre de 2004, suplement dedicat íntegrament al IV Centenari de la publicació de El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de la Mancha.

De l’entrevista destaco el fragment següent:
«Pregunta: ¿Qué le diría a alguien que no ha leído el Quijote?
Respuesta: ¡Felicitarlo! Lo felicitaría porque le diría que aún le queda en esta vida el placer de leer el Quijote

Un plaer va ser per a mi assistir a una conferència de Martí de Riquer sobre Cervantes, allà per l’any 1987. No recordo quan temps va parlar, deuria ser molt; el que no he oblidat és l’interès i la fascinació amb què tothom escoltava les seves paraules de mestre, d’expert que t’ofereix els seus coneixements de la manera més plana, senzilla i entenedora, i que et desperta la curiositat i les ganes de continuar aprenent.

Però no és de la conferència del que vull parlar ara, sinó d’un petit llibre escrit per Martí de Riquer, titulat Cervantes en Barcelona, que recomano a tothom que vulgui apropar-se a aquest curt període de la vida de Cervantes.

El llibre és un estudi molt complet sobre la relació de Cervantes amb Barcelona, a partir dels seus textos, sobretot del Quijote. Amb gran agudesa i intuïció, l’autor evidencia el seu domini de tota mena de documents. Amb dades estrictament comprovades, estableix hipòtesis sobre les dates i els motius de les estades de Cervantes a Barcelona, així com de les coses que l’impressionen o li desperten l’interès. Ho fa d’una manera que t’obliga a anar progressant en la lectura, com si es tractés d’una novel·la de suspens. I, si no has tingut la sort d’haver fet la ruta “El Quixot a Barcelona”, et queda la curiositat i el desig d’anar a esbrinar quina és actualment la casa del Passeig de Colom, on va residir Cervantes quan va visitar Barcelona.

És un llibre agraït, dels que es llegeixen en un cap de setmana si el tema t’interessa. Jo el vaig llegir fa uns quants anys i no m’estranyaria que qualsevol dia ho tornés a fer.

Si teniu ocasió, no deixeu perdre l’oportunitat de llegir-lo.

4 comentaris:

At 5:27 p. m., Anonymous Isa diu...

Realment és un llibre molt interessant.
Jo us proposo pel curs vinent, a la gent que li agradi la lectura i passejar,formar un grup per llegir una novela al mes, comentar-la, i fer la ruta dels llocs que surten al llibre.
Tots/totes que esteu interessats, podeu demanar informació a l'escola o fer un comentari posant les vostres dades.
Alguns dels llibres serian: "Nada" de Carmen Laforet, "Homenaje a Catalunya", de George Orwell, "La sombra del viento" de Carlos Ruiz Zafón, algun llibre de la Montserrat Roig per descobrir l'Eixample i ... no podria faltar els capítols del "Quijote" a Barcelona.
És bona idea?

 
At 8:26 p. m., Anonymous Anónimo diu...

Yo soy una de esas personas que no lo ha leido, pero no seré esa persona, pues el 13 de Mayo se lo regalé a mi marido y me comentó que lo leeriamos juntos y en voz alta. Inmaculada Puerto

 
At 8:28 p. m., Anonymous Anónimo diu...

El libro de Martí de Riquer me gustó mucho, sobre todo me descubrió otra manera de leer el Quijote.
Loli

 
At 10:48 p. m., Blogger CLIMENA diu...

lei el libro de martí de Riquer y me gusto mucho, tambien me ha servido para interesarme por otros libros que cita el autor, de historia, bandolerismo etc

 

Publicar un comentario

<< Home