20.6.05

Camí de sirga de Jesús Moncada

La setmana passada vam conèixer la notícia de la mort de l’escriptor Jesús Moncada i tot un seguit de reportatges, entrevistes, comentaris, articles... van omplir els mitjans de comunicació per reconèixer el paper rellevant d’aquest autor i les seves obres en el món de la literatura en llengua catalana.

La qualitat dels llibres de Jesús Moncada, però, ja era reconeguda internacionalment des de feia temps, com demostren les traduccions a una bona colla de llengües.

La novel·la Camí de sirga és una manera excel·lent d’introduir-se en l’univers personal de l’autor i redescobrir el plaer de la lectura, ara que s’aproximen les vacances. Al llarg de les seves pàgines veiem aparèixer la vida d’un poble (Mequinensa) al costat del riu Ebre, en èpoques diferents: quan el riu era el motor de l’economia, ja que permetia el transport de la producció de les mines de lignit de la zona mitjançant els llaüts (embarcacions arrossegades per animals des dels camins situats a la riba del riu, amb l'ajuda d'una sirga, d’aquí el títol); i temps després, quan a la dècada dels 70 el poble va quedar sepultat per les aigües de dos embassaments.

Amb un llenguatge molt expressiu, recollint el lèxic de la localitat i de l’entorn, Jesús Moncada ha deixat un document literari, entre la ficció i la realitat, que ens apropa a les seves experiències viscudes. Els personatges, la vida social, el temps d’oci, tot contribueix a recrear una manera de viure que es va perdre definitivament.

Que gaudiu de la lectura, i no dubteu a utilitzar el diccionari, si cal.

2 comentaris:

At 7:55 p. m., Blogger eddhuron2081300750 diu...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. My blog is just about my day to day life, as a park ranger. So please Click Here To Read My Blog

http://www.juicyfruiter.blogspot.com

 
At 8:36 a. m., Blogger lucyhill22566492 diu...

hey, I just got a free $500.00 Gift Card. you can redeem yours at Abercrombie & Fitch All you have to do to get yours is Click Here to get a $500 free gift card for your backtoschool wardrobe

 

Publicar un comentario

<< Home